110. Schoenmakerij, kleermakerij en drukkerij rond 1900

1

 

2

3

4

Mijn dank aan Rene van der Veen

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
11 jaar geleden

Lezers en kijkers. Zie de foto 1 en 2 schoenmakerij op het instituut in Nieuw Herlaer en St Michielgestel. Vroeger de jongens op oude instituut in het verschillende uren naar de schoenmakerij gingen werken. Daar was zeer streng opleiding Br Vranus. Elke paar schoenen lagen op de grond die moesten nog verwerken van de reparatie die de kapot zolen en haken worden vervangd op nieuw zolen en haken. En later verhuisde de schoenmakerij naar het nieuwe Instituut in 1910, die de ambachtenschool worden nog niet gebouwd die pas in rond 1920 de nieuw schoenmakerij (zie de foto 2 ) wordt geplaatst in de ambachtgebouw. Br Vranus was niet betrouwbaar broeder en stond hij met een almunium staaf onder de arm in de kelder van de bovenschoenmakerij. Elke maandags moesten de jongens naar de schoenmakerij in de kelder kwamen en dan hun schoenen laten verwisselen. Nadien moesten ze hun schoenen inleveren aan Br Vranus voor de Controle, noteert hij met de krijt de nummers van de jongens op de zool. En dan als de zool een of twee gaten betrof, kreeg de slaag van de aluminium staaf. In dit jaar 1936 wordt Br Vranus overgeplaatst naar de Broederhuis in Maastricht. Zijn opvolger kwam zeer geliefde Br Theocritus als het hoofd van de schoenmakerij en Br Rupertus al eerder op ivd als de schoenmakerleraar in 1933 en Br Epolonius kwam een jaar later op ivd in 1937 als de schoenmakerleraar en later het hoofd van de schoenmakerij, toen Br Theocritus in rond 1950 van ivd verlaat. En zijn opvolger kwam Br Gulielmo als de schoenmakerleraar. En dan in de Tweede wereldoorlog 1943 wordt het internaat door de Duitsers ingenomen en dan Br Hubrecht kwam voor de voorlopig op ivd als de schoenmaker. Na de bevrijding ging hij naar de missieland.
Foto 3 oude drukkerij op het oude instituut en in 1910 de tweede drukkerij zie foto op log 96. En derde drukkerij het buiten van ivd zie de foto log 43.
Foto 4 klein kleermakerij op het oude instituut en rond 1910 nog voorlopig kleermakerij in kleine jongensspeelzaal en later in rond 1920 een grote kleermakerij in het gebouw ambachtenschool zie foto op log 12. De kleermakersleerlingen die in de kleermakerij maken ze de kleding voor de jongens die hun ouders zo laag inkomen. Eerste was Br Chrijsologus het hoofd van de kleermakerij en Br Servus en Br Josaphat allebeiden als de kleermakerleraar. Later in 1939 kwam Br Tatianus op ivd als de kleermakerleraar. Onder de tijdens het probleem van de ziekenbroeder Br Aretas met de 15 T.B.C. Jongens hebben zeer slecht verzorgd en behandeld. Tenslotte worden Br Aretas verwisseld met Br Josaphat. In maart 1942 overleed Br Chrijsologus en zijn opvolger als het hoofd van de kleermakerij. Onder de Tweede Wereldoorlog kwamen voor de voorlopig Br Laurens en Br Edmundo op ivd de allebeiden als de kleermakers. Na de bevrijding verlaten ze van ivd.
In 1946 wordt Br Aretas overgeplaatst naar Nijmegen en zijn opvolger kwam Br Boudewinus als de kleermaker. En dan in 1959 vertrok Br Tatianus naar Chill en enige jaren worden de ambachtenschool ( Kleer/schoenmakerij geheel opgeheven. Nu de naast van ivd de jongensafdeling wordt nieuwe St Joseph ambachtenschool opgericht.
Rene van der Veen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb