Directeur Hermus met broeders

©IvdVariatie

Reactie plaatsen

Reacties

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Jan Jonkman. Zo voor mij erg prettig dat je heb over de salaris van de Broeders op site geschreven. Dat klopt wat je schreef, Ik weet niet precies hoe het verwerkt van de netto bedrag. nu ik weet de duidelijk goed. Ik wist allang dat Br Theobertus zo vaak de pakje sigaretten van zijn goede bezemvriend Mhr v Lierop. En dan de sommige broeders hun hopen om te krijgen als de ouders van de leerlingen op het bezoek op ivd en kwam de broeder in de spreekkamer en kreeg hij tocht een doos sigaren. Zo vaak heb ik meegemaakt en gezien van mijn moeder dat ze altijd een ding voor de broeder mede geven en eenmaal het was gebeurde, toen Br Aretas in de spreekkamer kwam en met mijn moeder in contakt neemt en was hij
zo erg vriendelijk, dacht mijn moeder van haar zoon Rene heeft op ivd heel goed best gedaan en kreeg Br Aretas de beloning met een doos pakje van mijn moeder en werd ik erg kwaad, pakte ik de doos pakje van Br Aretas af , laat dit op de grond met mijn shoenen laten vernietigen.Br Aretas was zeer woedend en liep hij weg van de spreekkamer, Natuurlijk mijn moeder was ook kwaad op mij, dat ik kan mij helemaal niet schelen, sorry dat mijn moeder weet niet hoe ik hier op ivd heb meegemaakt door Br Aretas. Na het bezoek kreeg ik de flinke straf van Br Aretas en Br Overste Cheophas. Dat vind ik niet zo erg dan het beter voor mij de belonning voor Br Aretas was vernietigd. Je schreef dat Br Overste Lotharius was de stiekum uitgegaan naar Den Bosch. ja toen ik in de cafe van de drie zwaantjes zat drinken en zag ik Br overste Lotharius te voet van ivd naar de halte bij de drie zwaantjes om te wachten voor de bus. Helaas kwam de taxi aan stapt hij er in. en reed de weg naar de richting Ruwenberg - Den Bosch.. Toevallig werk ik in het ziekenhuis St Johannes de Deo en in de middag ging ik naar de bisoop, daar zat ik de voorop rij ( dus ik ben de armoede jongen) in de pauze van de film zag ik de achter de boven zat Br Overste Lotharius. OO ja snap ik het wel en weet dat de weldoeners hebben de pakket met het verschillende versnaperingen voor ivd jongens aangeboden. Br Lotharius Overste heeft in het gebruik gemaakt om de versnaperingen aan de jongens te verkopen met het geld en heeft hij alles in de zak gestoken. Toen Br Gulielmo zelf ook de stiekum in het buurt het dorp in huis voor de gezellig heeft gemaakt en zag ik hem en laat hij het weten dat Br Overste Lotharius kwam nu achter van de drie Zwaantjes. Br Gulielmo nam de fiets zo onmiddelijk terug op ivd en toch wist Br Lotharius het wel, dat Br Gulielmo met zonder de toestemming heeft gevraagd en kreeg het straf. Br Gulielmo heeft zeer groot hekel op Br Overste Lotharius, zoals het meeste broeders hebben ook zeer hekel op zijn overste. Br Beatus vertelde mij dat Br Lotharius heeft in de periode jaar 1951 - 1957 helemaal geen goede overste voor de Broeders gehad, de reden van de oneerlijk, misbruik en verzuim. Br Theobertus wist al genoeg dat hij was al in het jaren erg baal op zijn overste Br Lotharius. Voor Br Otgerus heb ik in het weekend bezoek op ivd de pakje van zijn zussen uit Breda meegebracht en ook voor zijn zussen heb meegebracht in lange jaren, toevallig Br Overste Lotharius ondekte dat Br Otgerus iets wat het gekregen heeft gekregen van .........en Br Lotharius overste vroeg mij of hebt je iets wat voor Br Otgerus van zijn zussen uit Breda meegenomen en gegeven? ik antwoord het was niet mijn zaak en zoekt het maar uit en liep hij maar lekker weg. Rene van der Veen.

Jan Jonkman
12 jaar geleden

Rene v.d.Veen, je schreef hierboven over de salaris, dat de broeders kregen door hun dagelijkse werkzaamheden. Maar helaas kregen geen van de broeders hun netto loon in hun zak. Voor hun werd er wel wat afgetrokken, zoals ziekenfonds. WW, pensioen, belasting enz. Dat werd op het administratiekantoor voor personeelszaken geregeld. De netto bedrag werd naar de overste overgeheveld en Br. Jeroen regelde de financiële zaken voor de broeders en was hij tevens penningmeester. Wanneer broeders wat nodig hadden, zoals goede sigaren, sigaretten, postzegels, brieven, enz.enz. wilden hebben of andere zaken, zoals reisgeld naar elders, dan moesten ze bij de overste aankloppen. Voor boodschappen was er toen heel weinig van nodig, want de broeders hadden hun eigen groente, sier(bloemen) en fruittuin en daar zorgde Br. Mansuetus als tuinman voor. Andere levensmiddelen, zoals vlees, suiker, koffie, thee enz. enz. daar zorgde Br. Theodorus,(Eerder Br. Severinus) de kok er voor en er kwam geregeld kruideniers wat boodschappen brengen via het ge-opende raam van hun keuken. Br. Theobertus kreeg ook wel eens geld van de overste en voor zichzelf een pakje sigaretten en hetzelfde kreeg hij ook wel vaker van Mr.v. Lierop tijdens het speelkwartier en de rest enkele speelbenodigdheden voor de speelzaal en enkele keren schafte hij enkele triplexplaten ten behoeve van figuurzaag-liefhebbers. Voor grotere bedragen regelde Br. Overste ook wel eens voor Br. Theobertus, zoals een aanschaf van een nieuwe radio of een betere biljarttafel. Voor het schilderwerk van de gehele speelzaal in 1948 na de brand in november 1947 werd het geheel door Mr.v. Lierop betaald en hij mocht het kleur uitzoeken en het was geel-oker geworden. Waarom hij dat deed zul je het niet begrijpen in die tijd en hij zal wel geld teveel hebben gehad. En Br. Theobertus had het niet zo breed net als alle andere broeders, want ze moesten allemaal aan de drie geloften in acht nemen, zoals gehoorzaamheid, armoede en kuisheid. Je zult wel gedacht hebben dat de broeders niet zomaar café's bioscoop of andere gelegenheden mochten bezoeken. Dat had Br. Lotharius toch wel gedaan tegen de regels in toen hij nog overste was. Wat een stiekumerd was hij geweest maar hij werd toch gesnapt door jongens als oud-leerlingen die het ook bezochten.

Jan Jonkman

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Diana en Willem. Jullie denken dat er zijn meestal ouder broeders. Helemaal niet. De zittende broeders zijn gemiddeld ouder en staande een paar brorders ook gemiddelde ouder en rest de meeste broeders zijn nog jonger. Als de broeder nog steeds ouder gaat vanzelf terug naar de Broederhuis in Maastricht. Jullie denken dat de alle broeders nog in lange jaren op ivd moesten werken. Neen als wie de Broeder 65 jaar oud en ging met de pensioen en mocht ook als de vrijwillger werken als hij naar de zin heeft. De salaris van het werkende Broeders wordt uitbetaald door de personeelzaken van ivd. De salaris wordt uitbetaald met aftrek van de ziekenfonds, pensioenfonds, loonbelasting, wrrklooswet,dan overblijft de netto min het kostgeld en overgebleven netto dan mochten de Broeders niet in zijn zak. De inkomen van de Broeders zijn altijd verplicht doorgeven aan de loonadminstratie bij de Broederhuis in Maastricht. Het kostgeld van de Broeders moesten zelf geregeld omdat de Broeders hebben een huurkeuken in het gebruik gemaakt en moesten de huur van de keuken aan ivd betalen. Volgens van mij dat was een puinhoop werk van de adminstratie. Jullie vroegen waarom de alle broeders stonden op de foto? Logisch door de dienstjubileum van Mgr Hermus in 1934 ( niet in 1935 ) hebben het verzocht om de broeders met Mgr Hermus de foto heeft gemaakt voor de herinneringen te bewaren. Zo ook hetzelfde bij de zusters in 1934. Rene van der Veen.

diana en willem
12 jaar geleden

Hallo lezers,
Veel broeders die zelf ouder waren, moesten ze wel op het ivd langer werken? Ik vind het wel vreemd. Want ik zie veel broeders op de foto al oud.Waarom stonden ze allemaal op de foto??

Diana en willem

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Beste lezers en kijkers. Zie de foto op de stoel van links naar rechts 6 en 7 zijn Br Vranus en Br Alanus. Hiehoer vertel ik over Br Vranus. Hij kwam nog veel eerder op ivd in rond 1920 als de hoofdleraar van de schoenmakerij. Hij was zeer streng, geen warmtegevoel voor de jongens. In de schoenmakerij in rond 1920 waren nog geen 10 schoenmakers leerlingen en paar oude leerlingen zijn Antoon Broeders en Jan Kooymans. Br Vranus was zeer nauwkeurig naar de controle van de schoenen. Elke maandagvoormiddag kwamen de jongens naar de kelder waar de boven schoenmakerij ( na de verbouwingen van de kleermakerij en schoenmakerij ) voor de verwisseld met de andere schoenen als de zolen of hakken stuk waren, die moest aan Br Vranus melden en kreeg de pakslaag met de ijzeren metaal op de benen van de jongens. Ik heb ook een keer van hem de paak slaag gehad met mijn benen elke plekjes blauwkleur. Br Vranus was ook de mishandelingen op de jongens. En dan in vrije tid kwam hij nooit met de jongens in contakt en liep hij de ijskoude van de jongens voorbij. Hij leefde nog altijd met de snuifdoosje die voor zijn neus laten snuiven met de grote rood vierkante zakdoek in het gebruik voor de snuiten. Zo erg akelig broeder zoals hetzelfde ook van Br Chrijsologus. Voor in het winter in 1936 wordt hij overgeplaatst naar de Broederhuis in Maastricht en zijn opvolger kwam heel vrolijke Broeder Theocritus als het hoofd van de schoenmakerij. En later zal ik wel over hem vertellen als de foto op ivd variatie zou plaatsen. Nu gaat over Br Alanus. Hij kwam ook nog eerder op ivd in rond 1925. Hij was heel rustig en opgemak, liefdewerk, vriendelijk en behulpzaam broeder. Br Alanus was ook de onderwijzer met de verwisseld in elke dagen met Br Corsinus. Tot met 1937 in de vrije tijd doet Br alanus zijn als de vrijwillig voor de zieke jongens heeft verzorgd en behandeld met Br Otgerus samen nog altijd in trouw als de ziekenbroeder. Br Alanus houdt altijd zich zelf de boven de ziekenkamer die heeft een kleine keuken daar de borden, kopje, lepels en vorken hebben gewassen. Hij gebruikt altijd met de spierwit schort die laat nooit achter op de stoel. Hij leefde nog altijd geliefde met de jongens, maar nooit op de speelplaats en speelzaal. Elke avond maakte hij een stukje wandelen in de tuin van de Broeders, daarna terug aan de tafel met 3 broeders samen op kaarten met de rokende sigaar die lucht geur van de sigaar zweven door de gang die ruikt zo heerlijk en soms niet. Van zijn leeftijd wordt steeds ouder, verzocht hij naar de rusthuid bij de Broederhuis in Maastricht en aldaar overleed hij met zijn het geloof en gaf het volbracht dat hij in vele jaren op ivd heeft gewerkt en gedaan, wij de dove jongens danken Br Alanus van harte dat hij voor de jongens in warme hart heeft medgeleefd en gedaan. Br Alanus rust in vrede!!! Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Beste Lezers en kijkers. Zie de foto de zittende bank van links naar rechts. Br Ligurio en Br Jeroen. Eerste vertel ik hierover van Br Ligurio. Hij was een afhankelijk broeder met van en af toe niet zo vriendelijk. Hij werkt op de linnenkamer de tijdelijk met Br Fraternus dat ze elkaar op de controle naar de nummers van de jongens hun ondergoederen. En savonds in de week van kwart voor 5 tot 6 uur worden de jongens in 5e klas opgeroepen met Br Ligurio naar de durkkerij waar daar de rechtskamer op de tafel lag de gedrukte papieren vellen, die worden precies opgevouwen op de streepjes lijn ( katechismus). Toen Br Ligurio in geheel onverwachts wordt overgeplaatst naar Maastricht en kwam zijn de opvolger Br Bellinus niet als de linnenkamer. Alleen voor de rust met gepensioennerd. Br Fraternus wordt vervangd van Br Ligurio. Tweede over Br Jeroen. Hij was zeer geliefde, beminde, zorgzame broeder. Hij was ook de onderwijzer voor de dove leerlingen. Als de dove leerling in de klas dat heb hij niet naar de les van Br Jeroen geluisterd. Dan Br Jeroen stond de doodstil met zijn ogen recht naar de jongen blijven kijken. Zolang tot de jongen opgeeft en begon weer de les geven. Hij doet helemaal geen kwaad en altijd zoet voor de iedereen. Br Jeroen was ook als de koster in de kapel dat regelt hij de jongens als de misdienaars. Bijna elke woensdag en zaterdagmiddags nam Br Jeroen de blauwe schort mee voor in de kapel de hoofdaltaar en 2 altaar de bloemen en planten goed kunnen verzorgen en vervangen met de nieuwe verse bloemen met de hulp van Br Beatus en Br Otgerus. Nog altijd het bekende van drieen bij elkaar in hun trouwe van hun werk in de kapel. Br Jeroen laat de geliefde planten nooit in de steek. Hij zorgt elke dagen naar de planten in elke klassen en in de gang. Als het buiten de zachte regenachtig weer was, nam hij de planten mee naar op de grond van de speelplaats voor de verstoffingen uit de planten laten verwijderen. Ik heb wel betuigd dat Br Jeroen was zeer ijverig arbeid broeder en s avonds in vrije tijd zat hij aan de tafel met Br Cesarius, Br Alanus, Br Otgerus de gezamelijk spelen met de kaarten. Zo Br Jeroen was zeer zachte en rustig met de dove jongens kwam praten. Van zijn leeftijd wordt iets hoger gaf hij als de koster aan Br Paschasius. En rust hij maar het gewoon en goed, maar was het gebeurde in het ochtend Br Jeroen wad in de w.c. de onverwachts onwel geworden en later overleed ter plaats. Het was zeer zware verlies voor alle Broeders dat ze veel meer van hem goed kunnen meegeleefd. Br Jeroen rust in het graf op het ivd kerkhof. De namens van de dove leerlingen danken Br Jeroen van harte voor alles wat hij voor iedereen in gelijk heeft gegeven en gedaan. Br Jeroen rust in vrede!!!
Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Diana en Willem. Jullie lezen het vreemde namen van de Broeders, Waarom en wie heeft het bedacht? hiermede vertel ik als wie de roeping wilt en moest eerste naar de kweekschool komen voor de studie. daarna wordt de postulaat voor paar jaar of iets korter, daarna wordt de novice voor een jaar daarna wordt geprofest. op de dag de geprofest van de Novice wordt de broeder die zijn naam de patroonheilige genoemd. Bijvoorbeeld Br Theobertus = zijn patroonheilge valt op 9 November H. Theodorus. de namen van de broeders wordt genoemd door de algemene overste. alle broeders die zijn geprofest valt altijd op het feestdag van Heilige Maagd Maria op 25 Maart, 15 Augustus, 8 September en 8 December. De verjaardag van de Broeders zijn niet belangerijk en alleen de patroonfeest van de Broeders zijn zeer belangerijk. Waarom? omdat de alle Broeders hun het gewijde Scapulier = het Mariakleed hebben gedragen. De Scapulier is het feestdag van Maria op de berg in Carmel op 16 Juli. Alle Broeders zijn verplicht om hun scapulier nog altijd eerbied van hun hele leven te bewaren tot hun de dood. En ook de Zusters hetzelfde als de Broeders. want de Zusters droegen ook de scapulier.
En nu over de Directeur Mgr Hermus. hij kwam van het dorp Klundert vandaan (West Brabant) hij ging studeren op de semenarie in Hoeven, daarna wordt hij als de priester gewijd. Later wordt hij benoemdt door de Bisschop te Den Bosch als de priesterleraar van het Instituut voor Doofstommen te Nieuw Herlaer (gemeente St.Michielsgestel) daarna wordt benoemdt tot de onderdirecteur van het instituut voor de komende opvolger van het hoge bejaarde directeur Mgr Terwindt. Ruim 3 jaar voor het nieuwe R.K. Instituut voor Doofstommen te St. Michielsgestel wordt Mgr Hermus de officeel als de nieuwe directeur van Ivd. In 1910 was het ivd geheel klaar. Mgr Hermus was wel hoge bekleed priester en de oringd met Mgr Hopmans de Bisschop van Breda, Mgr v Diepen de Bisschop van Den Bosch, Mgr Lemmens de Bisschop van Roermond, Kardinaal de jong de Bisschop van Utrecht en Mgr Huibers de Bisschop van Haarlem. het bestuur van het instituut voor doven zijn 2 bisdommen Breda en Den Bosch. Mgr Hermus was wel van af en toe vriendelijk, maar het meestal de liefhebberij naar de voorschool kwam bezoeken aan de kleine kleuters. Hij was wel streng directeur van ivd dat hij heeft helemaal geen aandacht voor de dove jongens en meisjes van hun gezondheid, ontwikkelingen, ontspannen, en verbeteringen van het onderwijzen. Bijna nooit in vrije tijd met de jongens in contakt heeft gehad. alleen op de dag voor de goddienst goed kunt onderhouden en mochten de eerste H Communie ontvangen en verder niets. Hij kwam ook nooit in de kleine en grote eetzaal kijken hoe de jongens daar de maaltijd aten waren zeer slecht. ook nooit in de speelzaal en speelplaats kwamen kijken. Wel erg vreemd geval, maar Mgr Hermus was zeer peperdure toga met het gekleurde purper als de bisschop. hij heeft 3 onderscheidingen en 2 van 3 de konniklijk onderscheiding van zijn jubilieum en 1 van de Pauselijk onderscheiding. op 10 Juli 1941 overleed hij in zijn rusthuis aan de straat Theerestraat en in de bestuurzaal het geopenbaard van Mgr Hermus was zeer heel kostbaar (peperdure) van zijn prachtige doodkist met de speciaal hout en ingesloten kist met lood gespoten dat zal nooit de doodkist open maken. waarom? dat weet ik het niet ofwel dat Mgr Hermus heeft zelf in de testament geschreven wat hij naar de wens.
Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Beste Lezers en Kijkers. Van vervolg vertel ik hierover. Van de zomervakantie keerden de jongens terug op ivd en volgende dag uit de veren gingen ze naar de grote eetzaal. ( de H. Mis mag eenmaal verzuimd) Daar maken de jongens met elkaar erg drukte van het gebaren over wat ze onder de vakantie hebben meegemaakt. Maar aan de tafel waar de tas met thee stond, viel de the op de tafel en van de anderen ook hetzelfde. Br Theobertus was zeer woedend en erg kwaad bui en pakte hij de 2 groot theeketel (inhoud 5 Liter per ketel) liet hij de thee op de grond laten vloeien. daarna zeide hij dat de enige jongens moesten hun zelf dweilen met hun zakdoek en terug in de theeketel. Later stond Br Theobertus boven op de bank, sprak hij dat wie de portemonne met het geld en portefeuille en anderen dingen in zijn bezit, dan moesten onmiddelijk inleveren, als wie het niet doet en krijgt het heel zwaar straf. Nou een dag na de vakantie gebeurde al. en enkele dagen wat nog meer straffen moesten geven. nog verder heel streng, Op de speelplaats moesten de jongens doorspelen met zonder stil stonden met elkaar het gebaren maken. ook hetzelfde in de speelzaal. in de gang, slaapzaal, in de rijen was het verboden voor het gebaren en spreken. Br Theobertus op zijn verjaardag op 28 Februari en zijn patroonfeest op 9 November maakte hij zo kwadebui. het was zeer erg raar. Even later zakt de kwade bui van Br Theobertus af en begon zo langzaamerhand vriendelijker en heeft wel gemerkt dat Br Theobertus heeft ook zeer hekel van zijn de overste Br Cheophas. zodat Br Theobertus sprak zeer eerlijk en openbaar aan de jongens. dat hier op ivd de opvoeding waren zeer zeer groot fout met nog herhaalde woord fout fout. het was zeer duidelijk dat Br Theobertus was zeer onschuldige broeder. Enige maanden later deed Br Theobertus niet meer in contakt met Br Overste Cheophas. Rond in 1943 de nieuwe badafdeling bij de jongensafdeling dat begonnen op elke zaterdagmiddag gingen de jongens naar de douchecel. Br Overste Cheophas was daar aanwezig om de jongens lekker te pesten. hij zorgde er voor naar de hoofdkraan van warm en koud water en draaide hij met de sleutel de hoofdkraan open naar de hitte water en later naar koude water. Op Palmzondag 2 dagen voor de paasvakantie in 1942 was ik als de misdienaar daar kniel ik op de marmer, viel het flauwte op de grond en wordt het geholpen naar het buiten. ik kreeg de hard klappen op mijn wangen dat moest het wakker worden. toen ik van het flauwte wakker word voel ik nog de pijnelijk wangen met gloeiende rood keur en vroeg ik aan Br Paschasius. hoe komt dat ik mijn wangen zo pijn dat ben ik flink gevallen? Neen zeide Br Paschasius dat door Br Overste Cheophas heeft je geslagen. en vertelde mij ook dat 3 broeders hebben mij geholpen zijn Br Paschasius, Br Radelphus en Br Overste Cheophas. nou dat Br Cheophas nog altijd voor hem eigen weg om iedereen te helpen. zo erg gemeen en schijnheilige broeder. laatste jaar van mij op ivd kreeg ik veel straf van Br Overste Cheophas dat door de goede steun van Br Aretas. Br Cheophas houdt nog altijd van zijn hand op boven het hoofd van Br Aretas. als ik de straf van hem en kreeg ik dubbel straf van Br Cheophas. In juli 1944 behaalde ik de leerlingdiploma als de bekwaamheid kleermaker ( helemaal niet en alleen van de stoffenlapejs oprapen) en zeide Br Cheophas dat wou hij de diploma in de prullebak gooien. natuurlijk ik vond het best en gaf ik de leerlingdiploma aan Br Cheophas, toch nam hij het niet. alleen wel praatjes en doen het niet. de laatste dag van mij op ivd moest ik het afscheid nemen met de alle broeders, priesters en paar zusters. o ja dat doe ik helemaal niet en alleen van mijn tevreden doe ik wel het afscheid nemen van de goede broeders. Br Cheophas hoorde van iemand dat ik de dag het afscheid van de gemene broeder voorbij ben gegaan. Br Cheophas eist mij dat ik voor iedereen moest het afscheid nemen. ik antwoord nee blijft nee. zo erg woedend woord van Br Cheophas en verder kunt hij niets meer te vertellen. Voor de bevrijding van het dorp St Michielsgestel wordt Br Cheophas nog een jaar als de overste verlengd tot met in 1945 Augustus verlaat hij van ivd naar de Broederhuis Beyaert in Maastricht, aldaar overleed hij in zijn leeftijd rond 60 jaar. eindelijk mag ik hem vaarwel zeggen. Rene van der Veen,

diana en willem
12 jaar geleden

Hallo ...,
Ik lees en merk ook al dat alle broeders van het ivd een heel vreemde namen hebben. Niet alleen broeders, maar zusters ook. Maar ik wil weten waarom. Wie heeft de namen zelf bedacht? Door direkteur??

Diana en willem

diana en willem
12 jaar geleden

Hallo lezers,
Ik ken direkteur Hermus niet. Was hij zelf een heel belangrijk persoon voor onze ivd? Wat voor persoon was hij? Was hij vriendelijk man?? Was hij streng direkteur van het ivd?? Kwam hij weleens bij jongens af en toe kijken of praten? Waar kwam hij vroeger vandaan?

Diana en willem

Rene van der Veen.
12 jaar geleden

Beste Lezers en Kijkers. Zie de foto de zittende van links naar rechts 3e Br Geogerius de Overste van Broeders. hij kwam in 1932 op ivd als de overste van alle broeders. hij was een gewoon overste deed van zijn op het gemak met zonder probleem. ik kende hem het goed en van hem heb ik bijna niets vernomen. In Augustus 1938 de Overste Br Geogerius was einde van de periode 6 jaar. DE Congeratie Der Broeders Onbevlekte Ontvangenis heeft geregeld over het geldigduurheid van de oversten in 15 jaren. dus de overste benoemdt op ivd voor 3 of 6 jaar en andere plaats voor 6 jaar en nog een andere plaats voor 3 jaar totaal 15 jaar dat was afgelopen. De Benoemingen van de oversten wordt gevestigd door de algemene overste. Br Geogerius in Augustus 1938 van ivd verlaat naar de broederhuis in Schiedam en enkele jaren overleed hij aldaar. En kwam de opvolger de nieuwe overste Br Cleophas. ( bijna geen foto van hem op ivd) hij was zeer gemeen, bemoeizucht, lelijke karakter, geen geliefde voor de jongens. ik heb al 6 jaren zeer hekel over hem gehad. zo van binnen zo erg makkelijk wraak over hem als ik het kan. Br Overste Cheophas was helemaal geen echte als de overste der broeders. dat doet hij overal op ivd ging bemoeien. Bijvoorbeeld als de jongens naar de slaapzaal, speelplaats, speelzaal, voetwaskamer, douche, ziekenkamer enzv gingen doet Br Cheophas ook mee voor overal bemoeien. Elke zaterdagmiddag in de voetwaskamer kwam Br Cheophas bij de jongens daar op de bank zitten voor elke jongens hun voeten de nagels knippen. doet het wel erg pijn dat Br Cheophas had zo expres de nagels te diep geknipt met de zenuw mee. ik klacht er voor dat kreeg ik flink klap van Br Cheophas. vele jongens klachten erg veel en Br Theobertus kunt helemaal niets van te vertellen. Het was echt gebeurde was dat het weer zeer slecht met veel regen en wind. Br Theobertus zeide dat wij de jongens naar de speelzaal mochten komen, maar hij kreeg het gehoor van Br Cheophas overste heeft opdracht gegeven dat de grote jongens nu moesten gingen wandelen in het dorp onder het slechte weer was in de maand november 1941. na het terugkeer van de wandelen naar ivd binnen kwamen en zeide Br cheophas overste dat jullie vandaag hebben goed gedoucht inplaats van het douchegebrek. over paar dagen meer dan de helft de zieke jongens moesten naar de ziekenkamer vermelden en overal was propvol en het gebrek van de plaats wordt bij de meisjesafdeling overgebracht. de alle Broeders moesten meewerken voor de zieken jongens komen verzorgen. het duurdt ongeveer een week. Br Cheophas kan helemaal niets schelen wat hij er voor heeft gedaan. en nog paar dove jongens hebben door hun ouders afgehaald door de mishandelingen van de Br Aretas en Br Corsinus. een van twee jongen was Jopie Ros de T.B.C. lijder dat in de ziekenkamer van zijn onwil was geworden en moest hij wel overgeven. Br Aretas zag hem dat hij deed al overgeven in wastafel en zeide dat jopie de overgeven terug moest opeten. hij doet het niet en kreeg hij de harde klap, toevallig kwam Br Paschasius De portier binnen en schrok hij er van en zeide hij. Vader van Jopie is nu in de spreekkamer en jopie zag de liplezen van Br Paschasius daarna liep hij met de pyama mee naar de spreekkamer binnen en vertelde hij aan zijn vader, Daarna wordt Br Aretas opgeroepen met de steun van Br Overste Cheophas dat hebben met drieen elkaar hevige ruziegesprek gehad. En neemt de vader zijn zoon jopie voorgoed van ivd verlaten. en nog een andere jongen Martien v Dongen zat in de klas bij Br Corsinus, dat kreeg het gehoor van Br Alanus dat de sigarendoos van zijn kamer was gestolen. Br Corsinus nam de jongen Martien v Dongen als verdachte en kreeg hij heel zwaar klap en straf in de hoek van 3 dagen later heeft Br Leovigild de siarendoos gevonden in de cel van de jongen (Theo Scheeren). Br Corsinus schrok erg van dat hij heeft de straf van Martien v Dongen voor niets gegeven. Maar Br Corsinus moest van Martien niets hebben toen Martien op vakantie in 1943 ging en vertelde hij alles aan zijn vader. Geen wonder dat zijn vader was ook de oude leerling van ivd dat hij heeft ook meegemaakt van de mishandelingen door Br Corsinus. Martien mocht na de vakantie niet meer terug op ivd en blijft hij voorgoed thuis. Dat is het spel van Br Overste Cheophas dat hij overal heeft opdracht gegeven. wordt vervolgd Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Beste Lezers en Kijkers. vorige heb ik het verhaal over Br Severinus geschreven en herhaalde ik deze terug. Zag de foto de zittende Br Cesarius de achterstaande Br Josaphat zijn naaste links Br Severinus. Toen het instituut voor Doven in 1910 geheel gereed was van de verbouwingen. Op ivd bestaat maar een grote keuken onder de leiding van de kokzusters en oude leerlingen voor het geheel instituut. Maar de Broeders klachten over hun ontevredenheid van niet gaar maaltijd, enige smaak naar het verbrand, en niet op tijd wordt bezorgd. Daarvoor de Broeders voelden zo maatvol van de kokzusters. En dan de Broeders hebben het klachten ingedind bij de directeur Mgr Hermus in rond jaar 1926 en kreeg de toestemming van de nieuwe keuken voor de Broeders. (niet voor de oude leerlingen en jongens) mooi zo dat waren eigenlijk egoisten Broeders. Toen de keuken klaar was, kwam Br Severinus op ivd voor de eerste als de kokbroeder. hij was een gewoon broeder met het gezelschap van de duitse herderhond. hij was heel goed kokbroeder dat elke broeders waren goed en tevreden over hem. Br Severinus was niet alleen kokbroeder en ook uitlokker naar de mooie jongens. toen s morgens de alle broeders naar de kapel gingen, en dan Br Severinus ging naar de boven voor het bezoek bij de zieke jongens en bracht hij een lekker koekje, daarna begon Br Severinus de jongen verliefd met vrijen. dat ik heb van hem ook meegemaakt. Voor de aankomst de Sinterklaas op ivd doet Br Severinus in de middag om kwart voor 3 tot 3 uur als de zwarte piet van de boven kleermakerij naar beneden op de speelplaats. hij was zeer ruwe en wilde. de jongens waren heel bang van hem en ik ben al eerder in wc verstopt. hij pakte de stoute jongen in de zak met het hulp van Br Josaphat mee naar de boven kleermakerij voor de straf. Vroeger op ivd de zwarte piet was niet geliefde voor de jongens en de sinterklaas wel geliefde voor de jongens was Br Beatus.
In Augustus 1945 verlaat Br Severinus van ivd naar de internaat in Venlo. En kwam de nieuwe kokbroeder Br Suranus voor een jaar was hij overgeplaatst naar de internaat St Louis te Amersfoort. en dan dit jaar 1947 kwam Br Theodorus op ivd als de kokbroeder. Als de foto van Br Theodorus op ivd variatie geplaatst is dan zal ik over hem vertellen. En dan Tweede Zag de foto de zittende Mgr Hermus de achterstaande Br Cristaan de naaste links achter Staande Br Arnoldus. Hij was een goede ervaring onderwijzer, Raadsbroeder en onderoverste der broeders. Ik kwam in dit jaar 1934 van de voorschool bij de jongensafdeling zat ik in 1e klas bij Br Igurio. dat mocht ik hem niet dat zag ik zo erg akelig gezicht dat hij was zeer onvriendelijk broeder. ik begon erg veel huilen dat wil helemaal niet ophouden. Br Igurio wordt erg gek van, vroeg hi de naast de klas Br Arnoldus. hoe moet ik van Rene doen dat wilde hij de huilen niet ophouden. Br Arnoldus wist het goeden merkte ook al en zeide hij dat van mij een jongen inruil met Rene bij mij in de klas. dat was alles geregeld. de huilenbuien van Rene wordt eindelijk opgehouden en was goed en tevreden bij Br Arnoldus in de klas en ging verder alles goed. op Zondagochtend na de hoogmis gingen de kleine jongens naar de klas voor een uurtje en de grote jongens zijn vrij van de school. onder de klas bij Br Arnoldus hoorde hij dat het was zeer lawaai op de speelplaats en zeide hij dat wij met hem mee naar de speelplaats gingen, zag ik daar 5 Broeders met een neger jongen hebben gevochten. een van Broeder nam de biljart mee en dan pakte de neger de biljart stuk, zo erg hard gevochten. 5 Broeders zijn Br Alcuino, Severinus, Josaphat, Theobertus en Leovigild. zo 5 tegen een. de neger jongen heet Oscar. zeer sterk en groot jongen. enige broeders waren bang voor hem. voor de jongens zijn voordeliger als Br Theobertus wat tegen de jongen de klap geven en liep de jongen naar de negerjongen om te beschermen. Voor Br Theobertus was machtloos. de oorzaak van het gevechten was de schuld van Br Alcuino. de terugkeer van de wandelen kwam de neger jongen op de speelplaats waar de hek stond daar ging zitten. Br Alcuino was helemaal niet mee eens en gaf hij streng opdracht dat de negerjongen van de zittende hek moest vandaan. dat heeft geweigerd en wordt Br Alcuino zo erg wraak met hem en begon elkaar vechten. Br Alcuino riep naar de broeders om de hulp te vragen.Br Arnoldus was zeer woedend en gaf hij opdracht dat 5 Broeders en een neger jongen bij de overste en de directeur kwamen vermelden. zo was verschrikkelijk dat ik mijn ogen heb gezien. toen J V Overbeek de onderdirecteur benoemdt en heeft hij geregeld dat de neger jongens en meisjes met de vakantie voorgoed van ivd verlaten naar de warme landen. Natuurlijk de enige broeders waren zeer blij. voor de jongens zijn teleurgesteld. Br Arnoldus van zijn gezondheid was niet goed, toch bleef hij het gewoon van zijn werk. In vrije tijd wordt ik en Arie de Goede opgeroepen naar de boven de kamer voor mij het gezicht laten schilderen en Arie leerde voor zich zelf schilderen. Br arnoldus schildert zeer goed en in de jongenskapel heeft hij met de franse Broeder samen geschilderd. Br Arnoldus was zeer beminde, rechtvaardig, liefdewerk en bijzonder onderwijzer. Vooral was zeer jammer dat de onderdriecteur J v Overbeek heeft opdracht gegeven in het voorjaar 1939 dat alle bewoners van ivd voortaan van hun gezondheid moesten onderzoeken. in Mei 1939 begon de iedereen het onderzoek van de longen bij de consultatie bureau te Den Bosch. het was donderslag op ivd van de onbeschaamde dat 15 dove jongens zijn T.B.C. gevallen en een Broeder ook T.B.C. was gevallen. (Br Arnoldus) hij was zeer besmettelijk longziekte. en 15 jongens waren helemaal niet besmettelijk ziekte, dat ben ik ook T.B.C gevallen. daarna over een week moesten ze naar de ziekenkamer op bed rusten onder de behandelingen van Br Aretas en Br Josaphat. De Gezondheid van Br Arnoldus wordt helemaal niet verbeterd. zoals vroeger heeft nooit overgepraat van de ziekte Kanker. Dus Br Arnoldus lijdt aan de longkanker dat hij wordt overgebracht naar de ziekenafdeling bij de Broederhuis Bayert te Maastricht. en de enige maanden later overleed hij in 1940 en begraaft op het kerkhof bij de kweekschool der Broeders Onbev Ontv te Maastricht. Hij rust in vrede en alvast bedankt de dove jongens aan Br Arnoldus dat ze voor de jongens heeft goed onderwezen en gedaan. Rene van der Veen.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

. Lezers en kijkers. Zie de foto stond de broeder achter van de zittende Mgr Hermus die heet Br Cristaan. Natuurlijk het meeste dove leerlingen kenden hem helemaal niet, behalve het leeftid van 82 jaar en hoger kenden Br Cristaan goed. Hij was heel zachtmoedig, rustig, vriendelijk broeder als de portier. Toen ik klein was, herkende hem wel goed dat mijn ouders het bezoek op ivd kwamen, ontving Br Cristaan ze erg beleefd en vriendelijk en gingen samen naar de spreekkamer binnen stonden op de tafel de pot koffie, suiker, melk en koekjes, en dan ben ik opgeroepen naar de spreekkamer. En de gezamelijk heerlijk koffie drinken. Eerste mooie aanbiedingen en van binnen op ivd afpikken. Dat het gebeurde was als ik van mijn ouders heb gekregen en moest ik alles inleveren op de tafel. De lekkery moesten voortaan in de doos gelegd dan in de grote kast waar de naast van de kleine speelzaal bewaard voor alleen Woensdags en Zondagsmiddag wordt de lekkery uit de doos gehaald onder de oog van Br Radelphus, in 1936 wordt Br Cristaan overgeplaatst en zijn opvolger Br Januarius. Maar voor een jaar tijd ging hij van ivd verlaten en kwam Br Paschasius op ivd in 1937. Jammer dat dacht ik dat op ivd heeft Br Paschasius helemaal niet foto gemaakt. Ja dat klopt en later zal ik iets vertellen. Br Paschasius is geprofest op 15 Agustus 1931 met 4 ivd Broeders Archangelo, Theobertus, Alcuino en Leovigild. Over 6 jaar kwam hij opmivd als de portier en koster ( die wordt vervangen van Br Jeroen) Br Paschasius was zeer vroom, aardig, beminde, liefdewerk, verdraagzaam broeder. Vroeger op ivd zo wat beetje ouderwets, want de telefoon waren niet alles aanwezig, behalve speelzaal en eetzaal wel. Als de bezoekers aan de ingangdeur van de jongensafdeling belde en kwam Br Paschasius en deed de deur open. De Bezoekers gaven hun de namen en moest Br Paschasius bijna overal komen de aanwezig Broeder de toestemming vragen dat de jongen kreeg het bezoek van zijn ouders zo ja vroeger wel en later hoeft niet meer de toestemming vragen. Hoeveel kilometers heeft hij op ivd gelopen heen en terug ? wel duizenden kilometers in de lange jaren. Ik geloof dat de jongens hadden wel of niet gemerkt dat bijna alle broeders laten Br Paschasius helemaal in de steek. Ja dat klopt omdat hij zijn de vorm vergelijking op vrouwelijk heeft geleefd. Hij was zeer proper en netjes broeder en houdt zijn habijt geheel schoon met zonder het vlekjes Ik vond nog altijd van hem zeer aardig broeder. Hij werkt ook in de kapel alles wat in orde klaar heeft gemaakt voor het komende Priester. Dus was het gebeurde dat Br Paschasius was niet op tijd in de kapel zijn gekomen door de verder heeft geslapen dat hij wordt niet makkelijk wakker. Niet voor 1e keer wel enige meermalen. De reden van zijn erg vermoeiend van lange werk van S morgens tot s avonds tot naar bed ging en soms opblijft tot s nachts. Andere Broeders leefden gemakkelijk de regelmatig tijden naar de klas, kleer/schoenmakerij speelzaal, slaapkamer en kapel. Voor Br Paschasius helemaal niet. Iedereen weet dat hij was nooit aanwezig voor het feestelijke dagen waar in de grote speelzaal wordt de speelfilmavond gehouden. Onder de vakantie van de jongens deed Br Paschasius nog altijd bezig van zijn het werk. Voor hem heeft geen tijd om de rust te houden. Later kwam ik het weekend bezoek op ivd zag Br Paschasius zeer vrolijk en blij dat ik hier ben en elke avond samen paar uren hebben gebabbeld. Hij vertelde mij dat hij heeft erg veel last gehad van 2 oversten zijn Br Cheophas en Br Lotharius. En dan hij heeft ook gestraft van zijn overste dat hij van af en toe niet op tijd aanwezig zijn. En dan schrok ik erg van dat hij de vergelijkingen als de jongens op ivd hebben meegemaakt. Ik had veel medelijden over hem. Dat ik nu zeer duidelijk heb gemerkt dat de broeders laten hem in het jaren lang in de steek. En vertelde hij mij dat hij vond niet prettig om te horen, dat de bezoekers in de spreekkamer hebben de meermalen ruzie in het gesprek met Br Overste Cheophas en Lotharius, Aretas gehad, Zo ja dat klopt in 1939 en 1943 zo hevige ruzie hebben gehad met mijn vader. later kreeg hij het bericht was hij zeer verheugd om ivd ging verlaten naar de Broederhuis te Waalwijk daar verbleef in het jaren tot zijn gezonheid ging achteruit wordt naar de ziekenafdeling bij de Broederhuis te Maastricht en aldaar overleed hij rustig en begraaft op het kerkhof bij de kweekschool der Broeders in Maastricht. Hij rust in vrede en zijn ziel zo eindelijk gelukkig in de hemel dat hij op ivd erg veel heeft geofferd en voor de dove jongens ook goed heeft gedaan en gesteund. Hopelijk nog eens proberen de foto van Br Paschasius op ivdtheerstraat42 plaatsen en idereen kunnen de foto van Br Paschasius kijken en de gedachtenis te bewaren. Rene van der Veen.

Jan Keizer
12 jaar geleden

Rene van der Veen

De opvolger van Br. Theodorus was br. Victimus. Hij had vroeger verschillende functies op IvD namelijk, groepsleider, kok en ook bewaker. Hij had vroeger herdershond (geloof ik).
Hij heeft in de keuken in nieuwe broedershuis gewerkt en tijdens vakantieperiode ging hij elke avond rondje doen met zijn waakhond om te controleren of alles veilig was en ook de deuren van verlaten gebouwen werden gecontroleerd of ze op slot waren.
Zie lognr. 3

Jan Keizer

Rene van der Veen
12 jaar geleden

Hallo Frans van Rijnbout. Van harte welkom van de reageren. Je schreef over de kokbroeders. Zo ja vanaf Br Theodorus als de kokbroeder de vaarwel heeft gezegd en de opvolger van Br Theodorus weet ik niet. Toch is het goed dat je hebt geschreven over 3 Broeders zijn er bij gekomen op ivd. En dan Br Jezefo had twee keer overgeplaatst in 1949 en 1953 de eerste naar de kweekschool der Broeders Onbev Ontv te Maastricht en Tweede naar St Marieschool te Eindhoven. In 1957 wordt als de overste der Broeders tot met 1963 bleef hij nog op ivd tot met de afscheid van Broeders in 1987 die ze gingen van ivd verlaten en Br Jezefo keerde terug naar de Broederhuis te maastricht dat ik heb al voor 3 keer bij hem op bezoek gehad. En vraag ik je of weet je misschien waar wordt Br Otgerus begraven? Van mij van heden en nu is nog onvindbaar. Gr van Rene van der Veen.

Frans Rijnbout
12 jaar geleden

Hallo Rene v d Veen.

Nog drie broeders bijgekomen. Wie?

Br. Kok 1955-1958.
Br. Sofornius 1955-1960.
Br. Vianny 1956-1957.

Br.Jozefo was drie maal overgeplaatst.
1932-1943 1949-1953 1957-198?.

Gr. v Frans Rijnbout.

Rene van der Veen
12 jaar geleden

de foto van Mgr Hermus zijn de dienstjubileum met de Broeders in 1935. De staande van links naar rects. Br Beatus, Br Aloysius, Br Richardo, Br Jezefo, Br Chrijsologus, Br Igurio, Br Judocus, Br Radelphus, Br Arnoldus. Br Cristaan, Br Severinus. Br Josaphat, Br Agaptius, Br Otgerus, Br Rupertus, Br Servus, Br Alcuino, Br Corsinus. Zittend. Br Ligurio, Br Jeroen, Br Overste Geogerius, Mgr Hermus, Br Cesarius, Br Vranus, Br Alanus. Nog 5 Broeders waren niet aanwezig. Zijn Br Cyprianus, Br Theobertus , Br Fraternus, Br Lotharius, Br Placintius, Br Cheophas was zo pas in 1938 als de overste der Broeders. Vanaf 1934 tot met 1944 ben ik op ivd dat weet ik nog goed. Eerste vertrokken van ivd naar de elders plaatsen zijn Br Igurio, br Alyosius en Br Agaptius en zijn opvolgers kwamen op ivd zijn Br Archangelo, Br Leovigeld en Br Firminus. In 1936 worden Br Cristaan , Br Vranus, en Br Ligurio overgeplaatst en zijn opvolger kwamen op ivd zijn Br Januarius, Br Theocritus en Br Bellinus. In 1937 wordt Br Januarius overgeplaatst en zijn opvolger kwam op ivd is Br Paschasius en nog 2 Broeders bijgekomen op Ivd Br Aretas en Br Epolonius. In 1938 de overste Br Geogerius wordt overgeplastst naar Schiedam en zijn opvolger kwam Br Cheophas als overste der Broederes. In 1939 kwam Br Tatisnus op ivd. In Maatt 1942 overleed Br Chrijsolgus. In 1942 wordt Br Fraternus overgeplaatst naar maastricht en zijn opvolger kwam op ivd is Br Gerinus En in het Tweede wereldoorlog de plaatselijk internaten door de Duitsers in hun handen hebben genomen en de Broeders worden verdeeld naar de plastselijke onderdak.en dam kwamen 9 Broeders op ivd zijn Br Berchemans , Br Edmundo, Br Novatus Br Hubrecht, Br Alexis, Br Johannes, Br Manseutus. Br Wolfram en Br Laurens. En dan Br Jezefo wordt overgeplastst nasr de kweekschool te Maadtricht en zijn opvolger kwam op ivd is Br Celestinus. Vanaf 1944 t/m 1959 verlaten de Broeders van ivd zijn Br Severinus, Br Hubrecht, Br Laurens, Br Edmundo, Br Wolfram. Br Alexis, Br Berchemans, Br Johannes, Br Cyprianus, Br Josaphat, Br Leovigeld, Br Alcuino. Br Judocus, Br Firminus, Br Aretas, Br Jezefo, Br Theocritus, Br Mariano, Br Rigaldus, Br Novatus, Br Cheophas, Br Suranus. Br Hadelinus, Br Adelfus, Br Richardo, Br Arnoldus, Br Koenraadt, Br Liberatus, Br Gerinus, Br Rudolf, Br Orestes Br Lotharius, Br Novatus, Br Bontius, Br Hortensius, Br Tatianus, Br Humfried en Br Placintius. En dan de bijkomen op ivd zijn Br Carloman, Br Boudewinus, Br Marinus, Br Gulielmo, Br Florentius, Br Wladimar, Br Justus, Br Wiro, Br Renigaldus, Br Damanceus, Br Ignatio, Br Arno, Br Acharius, Br Amabilius, Br Theodorus, Br Augustinus, Br Jezefo 2x , Br Theocirtus 2x Br Armandus, Overleden op ivd zijn Br Chrysologus, Br Jeroen, Br Armandus, Br Theocortus, Br Rupertus, Br Wiro, Br Justus, Br Manseutus en Br Gabriel ( eerder) en verder ,.......... Tot met 1987 zijn alle Broeders van ivd verlaten. Rene van der Veen.

Chris Pasmans
12 jaar geleden

Hallo Frans, ik zal je een plezier doen met het opnoemen van de broeders.
Zittend Br. Ligorio, Jeroen, Cleophas, Mgr. Hermus, Cesarius, Veranus en Alanus. Staand Beatus, Leovigild, Richardo, Josefo, Chrysologus, Ignacio, Judocus, Radulphus, Arnoldus, n.n, Severinus, Josephat, Phontius, Otgerus, Rupertus, Servus, Alquino en Corsinus.
Van de broeder die boven Hermus staat weet ik de naam niet. Verder heeft broeder Theobertus zeker verstoppertje gespeeld.

Groetjes van Chris

Frans van Rijn
12 jaar geleden

Chris Pasmans, kan je nu nog eens de namen van de broeders op de fote vermelden. Iedereen die op het I.v.D. heeft gezeten zal daarover wel blij zijn. Groetjes, Frans

Maak jouw eigen website met JouwWeb